Studieområde: Ramvillkor, infrastruktur och kompetensförsörjning
Hur påverkas elintensiva företag av leveransstörningar och avbrott i elsystemet?
Studien, The cost of electricity supply interruptions and value of lost load in Swedish electricity intensive industrial plants, undersöker kostnader för elavbrott inom svensk tillverkningsindustri, med särskilt fokus på elintensiva företag.
Elavbrott innebär stora kostnader för industrier, inklusive produktionsbortfall, skador på utrustning och förseningar. Värdet av elavbrott (Value of Lost Load, VoLL) är ett centralt mått för att bedöma de ekonomiska konsekvenserna av störningar i elförsörjningen.
Studien påvisar brister med VoLL, som ett tillförlitligt sätt att uppskatta dessa kostnader. Genom att använda företagens egna kostnadsuppskattningar kan beslutsfattare och branschaktörer fatta mer välinformerade beslut kring avvägningar mellan förbättrad elförsörjning och dess ekonomiska nytta.
Att kombinera enkätdata med detaljerade produktionsdata, vilket görs i studien, ger en unik och mer realistisk bild av kostnaderna för elavbrott. Data har samlats in via en enkät riktad till de 1000 största elförbrukande anläggningarna i Sverige. Resultaten är därmed specifika för den undersökta gruppen elintensiva industrier och kan inte generaliseras till mindre elberoende verksamheter.
Resultaten visar
Studien visar på stora avvikelser mellan traditionella mått, baserat på observerade produktionsvärden eller förädlingsvärden (VA) och de kostnader som uppges i enkäten. Uppskattade värden för avbrott är betydligt högre enligt enkätsvaren än vad traditionella mått, baserade på förädlingsvärden, indikerar.
Ekonomiska effekter av avbrott
Kostnader per tidsenhet:
- Genomsnittlig förlorat VA per timme: 68 000 SEK (rapporterade data, SCB).
- Uppgiven genomsnittlig kostnad per timme: 968 000 SEK (enligt enkät).
Skillnader i värdet av elavbrott i termer av SEK/kWh (VoLL):
- Enligt VA-baserat från SCB: 26 SEK/kWh.
- Enligt enkätsvar: 1 500 SEK/kWh (genomsnittligt avbrott); 221 SEK/kWh (en timmes avbrott).
Dessa resultat betonar vikten av att beakta uppgivna kostnader för att bättre spegla den faktiska ekonomiska bördan då de är signifikant större jämfört med rapporterade (förlorade) produktionsvärden.
Kraftigt varierade kostnader beroende på avbrottens längd
Höga fasta kostnader för korta avbrott:
- Korta avbrott är oproportionerligt dyra, i termer av kostnad per förlorad kWh, på grund av produktionsförluster, skador på maskiner och utrustning, samt andra åtgärder.
- Kostnaden per förlorad kWh minskar när avbrottens längd ökar, eftersom fasta kostnader sprids över längre tid.
Långvariga effekter:
- Att återstarta produktionen och reparera utrustning kan ta månader.
- Många företag rapporterar att effekterna av ett en timmes avbrott kvarstår långt efter händelsen, och vissa återhämtar sig inte ens inom ett år.
Elförbrukning har större påverkan på avbrottskostnader än industrityp
Elförbrukning som nyckelfaktor:
- Hög elförbrukning korrelerar starkt med högre avbrottskostnader, oavsett sektor (i denna studie specifikt skogsbruk, stål, kemi, gruvdrift).
Kontinuerlig drift och sårbarhet:
- Anläggningar med dygnet-runt-produktion rapporterar högre kostnader på grund av ett högre beroende av obruten elförsörjning.
- Marginalkostnaden för fler produktionstimmar minskar dock med ökande total driftstid (avtagande marginalkostnad).
Jämförelse med andra sektorer:
- Svenska elintensiva anläggningar rapporterar lägre värden för elavbrott jämfört med andra sektorer (som rapporterats i andra studier), vilket kan tyda på specifik anpassningsbarhet och effektiva åtgärder för att hantera elavbrott.
Hur påverkas elintensiva företag av leveransstörningar och avbrott i elsystemet?
Serienummer: WP 2024:05
Diarienummer: 2022/75
Ladda ner rapporten (engelsk text) Pdf, 1.2 MB.
Ladda ner svensk sammanfattning Pdf, 215.3 kB.
Presentation av studien Pdf, 458.8 kB.
En del av kunskapsprojektet:
Delstudier
Den här studien är en del av ett kunskapsprojekt där följande studier också ingår.