Tillväxtanalys är statistikansvarig myndighet för den officiella statistiken om konkurser. I konkursstatistiken redovisas månadsvis hur många företag som har gått i konkurs och hur många anställda som har berörts av konkurser. Statistiken täcker endast företagskonkurser, det vill säga konkurs av ett bolag i någon form, inklusive enskilda näringsidkare.

Konkurser i oktober 2024

I oktober gick 869 företag i konkurs, en ökning med 1 procent jämfört med oktober 2023. Med undantag för augusti i år har antalet konkurser ökat, jämfört med motsvarande månad året innan, sedan i augusti 2022. Under denna period har antalet konkurser även varit högre än under 00- och 10-talet. Antalet konkurser i oktober 2024 är också högre än under 00- och 10-talen men ökningen jämfört med oktober 2023 är alltså liten.

Konkurserna i oktober berörde 2 285 anställda, en minskning med 7 procent jämfört med oktober 2023. Antalet berörda anställda var till skillnad från antalet företagskonkurser inte högt ur ett historiskt perspektiv. De senaste åren har runt 75 procent av alla företag i konkurs saknat anställda vid konkurstillfället.

Hittills i år har 8 775 företag med 22 375 anställda gått i konkurs, en ökning med 26 procent av antalet företagskonkurser och en ökning med 39 procent av antalet berörda anställda jämfört med motsvarande period 2023.

Logotyp Sveriges officiella statistik

Figur 1: Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs de senaste tre åren.

Antal konkurser och berörda anställda de senaste tre åren

Figur 2: Antal företagskonkurser och antal anställda berörda av konkurs, procentuell förändring jämfört med motsvarande månad föregående år.

Antalet företagskonkurser och berörda anställda, jämfört med motsvarande månad föregående år

Företagskonkurser efter bransch

I oktober ökade antalet företagskonkurser i hälften av alla branscher. Konkurserna ökade mest i absoluta tal inom finans-, fastighets- och företagstjänster (SNI 64–82), som också var den bransch med flest konkurser. I branschen gick 181 företag i konkurs, 29 fler än i oktober 2023.

De största minskningarna i absoluta tal skedde i byggindustri (SNI 41–43) och inom utbildning, hälso- och sjukvård samt övriga personliga tjänster (SNI 85–99). I båda branscherna gick 21 färre företag i konkurs än i oktober 2023. Byggindustrin hade näst flest konkurser efter finans-, fastighets- och företagstjänster, med 145 företag i konkurs. Sett till samtliga befintliga företag var finans-, fastighets- och företagstjänster den största branschen 2023 medan byggindustri var den 4:e största.

Under perioden januari till och med oktober ökade konkurserna i samtliga branscher med högst relativ ökning inom finans-, fastighets- och företagstjänster och information och kommunikation (SNI 58–63), jämfört med motsvarande period 2023. Under samma period ökade även antalet berörda anställda i samtliga branscher.

Figur 3: Antal företagskonkurser efter bransch.

Tabellen visar företagskonkurser efter bransch, jämfört med samma månad 2023

Företagskonkurser efter län

I oktober minskade antalet företagskonkurser i 12 av Sveriges 21 län. Bland storstadslänen ökade konkurserna i Stockholms län medan de minskade i Västra Götalands och Skåne län. I Stockholms län gick 315 företag i konkurs, 42 fler än i oktober 2023. I Västra Götalands och Skåne län gick 130 respektive 113 företag i konkurs, en minskning med 8 respektive 11 företag jämfört med oktober 2023. Bland övriga län var den största absoluta ökningen i Norrbottens län och den största absoluta minskningen i Uppsala län.

Under perioden januari till och med oktober i år ökade antalet konkurser i samtliga län, jämfört med motsvarande period 2023. Bland storstadslänen var den relativa ökningen störst i Stockholms län. Även antalet berörda anställda ökade i samtliga storstadslän under perioden.

Figur 4: Antal företagskonkurser efter län.

Tabellen visar företagskonkurser per län, jämfört med 2023

[1] Tabeller med uppgifter om antal konkurser efter bransch och län finns i den relaterade informationen Konkurstatistik.